Traumatherapie
Ziekte, verlies, pesten, verwaarlozing, lichamelijke of geestelijke mishandeling. Er zijn allerlei gebeurtenissen die veel spanningen en stress met zich meebrengen. Als dit niet goed verwerkt wordt, dan kunnen ze een langdurig trauma veroorzaken.
Het lichaam heeft de sleutel
Een trauma kan een grote impact hebben op ons leven. Het ontstaat door een pijnlijke gebeurtenis die zo heftig is dat we ze niet kunnen verwerken. Vaak beseffen we ons dat niet, maar het lichaam onthoudt alle spanningen en stress. Is er sprake van een trauma, dan valt het lijf bij de minste trigger terug op de vlucht- of vechtmodus. Dat kan zich op allerlei verschillende manieren uiten:
- Onverklaarbare woedeaanvallen, een kort lontje
- Moeite met intimiteit en aanraking
- Onverklaarbare lichamelijke klachten
- Concentratieproblemen
- Piekeren, slaapproblemen
- Sombere buien
Waarom lichaamsgerichte traumatherapie?
Het is vaak erg pijnlijk en belastend om te praten over oude, niet verwerkte gebeurtenissen. Vaak kost het ook veel moeite omdat niet meer te achterhalen is wat er precies is gebeurd. Daarom is lichaamsgerichte therapie voor veel mensen een uitkomst. Deze vorm van therapie richt zich niet zozeer op de oorzaken van het trauma, maar meer op de impact die het heeft op je lichaam.
Door heel aandachtig naar je lijf te kijken en te observeren hoe het reageert op verschillende prikkels, ontdek je welke emoties en overtuigingen erin zijn opgeslagen. Door hier ruimte voor te maken, komt het verwerkingsproces op gang en kan je lijf zich weer ontspannen.
“De kracht ligt in de bewegingen, ook kleine trillingen maken verschil, zo kan je verhaal ruimte krijgen en inzichten helder worden “
Hoe ziet een traject eruit?
Een traject bestaat uit 4 of 6 sessies van een uur tot anderhalf uur. In de therapie gebruiken we elementen uit de traditionele psychotherapie, maar de focus ligt op met lichamelijke en zintuiglijke oefeningen.
In plaats van een compleet traject, kun je ook voor losse sessies van 1 of 1.5 uur kiezen. Voorafgaand aan de eerste sessie vindt een intake plaats.
De intake vindt plaats in mijn praktijkruimte in Almere. De vervolgsessies kunnen daar maar ook bij je thuis gepland worden.
Mijn werkwijze
Tijdens de therapie gaan we niet alleen praten, maar vooral voelen, bewegen en ervaren. Dat doen we onder andere met ademhalings- en meditatietechnieken, rollenspelen, dans, muziek en beweging. We kijken wat dat doet met je lichaam. Vervolgens gaan we op zoek naar de achterliggende emoties, ervaringen en verlangens.
Neem contact met me op
Heb je vragen over lichaamsgerichte therapie, of wil je een afspraak maken om eens nader kennis te maken? Stuur me gerust een bericht.